Comisia Europeană și conectivitatea 5G în Europa: ce se întâmplă cu rețelele de viteză mare

de: Andrei Tilimpea
13 12. 2022

Autoritățile de reglementare a concurenței din UE au revizuit regulile privind ajutorul de stat pentru a facilita finanțarea țărilor Uniunii Europene pentru lansarea în bandă largă de viteză rapidă, cheie pentru atingerea obiectivelor ambițioase ale blocului digital și ecologic.

Comisia Europeană dorește ca toate gospodăriile europene să fie acoperite de o rețea gigabit și toate zonele populate acoperite de 5G până în 2030.

Executivul UE a declarat că guvernelor li se va permite să ofere sprijin de stat rețelelor fixe de bandă largă care oferă viteze de încărcare de cel puțin 1 gigabit pe secundă și 150 megabiți pe secundă.

De asemenea, ele introduc un nou cadru de evaluare pentru dezvoltarea de reţele mobile (inclusiv reţele 5G). Noile orientări vor permite statelor membre să sprijine reţelele mobile în absenţa unor investiţii realizate de către operatorii privaţi şi a altor măsuri menite să garanteze respectivele reţele, cum ar fi obligaţiile în materie de acoperire aferente utilizării unui anumit spectru de frecvenţe radio.

Schimbări de bun augur pentru rețelele 5G

Ajutoarele pentru implementarea rețelelor mobile, inclusiv 5G, vor fi permise doar pentru a îmbunătăți calitatea rețelelor mobile existente sau planificate.

Regulile revizuite permit țărilor UE să utilizeze fie un preț publicat, un preț reglementat, fie un preț bazat pe cost ca reper pentru a stabili prețurile de acces cu ridicata.

Pentru a asigura transparența, guvernele vor trebui să lanseze o consultare publică cu cel puțin 30 de zile înainte de acordarea ajutorului de stat, cu mediul și energia incluse printre criteriile de selecție.

Pragul pentru publicarea detaliilor ajutorului acordat a fost coborât la 100.000 de euro de la 500.000.

Organismul de supraveghere al concurenței din UE a oferit, de asemenea, mai multe detalii despre condițiile în care statele membre trebuie să monitorizeze performanța comercială a rețelelor și, eventual, să recupereze banii în cazul în care rețeaua depășește performanța.